2012 m. lapkričio 13 d., antradienis

Šokoladiniai pots de crème


Visi aplinkui gyvena mintimis apie artėjančias Kalėdas. Rašo dovanų bei pageidavimų sąrašus, planuoja, kokius meduolius šiemet keps ir mąsto, kokį laišką rašys Kalėdų Seneliui. Pamažu įžiebia eglučių šviesas. Ir vis galvoja, kas nutiko per visus metus. Apie galimybes, kuriomis pasinaudojo ir praleido, apie mažus ir didelius džiaugsmus, apie pokyčius, gerus ir nelabai. Ir žada sau, jog kitąmet viskas bus kitaip. Daug geriau. Ir visi tie pažadai apie tai, jog daugiau skaitysime, šypsosimės, mylėsime, bėgiosime, šnekėsimės su artimaisiais... atrodo tokie tikri ir legvai įgyvendinami. Ir nesuprantame, kodėl anksčiau to nedarėme. O atsibudę naujai gimusių metų rytą grįžtame į seną gyvenimą, juokdamiesi iš savo pačių planų.

Kaip jau supratote, nesu didelė švenčių gerbėja. Visi tie apmąstymai, planai, prisiminimai... ehh. Ir meduolių kepti dar visai nesinori, nes orai tokie puikūs ir visai nežiemiški.
Nors kad ir kaip nesinorėtų, švetinių patiekalų sąrašas pamažu plečiasi. Ir kai jau bus paruoštas iki galo, pasidalinsiu su Jumis. Be to, labai norėčiau paskaityti ir Jūsų planus :)
O kol kas gausiai šokoladiniai kepti kremai. Kad nekankintų prieššventinis nerimas.
Receptą šiek tiek pakeičiau pagal save, tad originalaus recepto ieškokite šaltinyje.

Šokoladiniai pots de crème
4 porcijos
šaltinis – Bea w kuchni

120g šokolado (dėjau 60g pieniško ir 60g juodojo (70% kakavos))
250ml grietinėlės (naudojau neriebią)
50ml neriebaus pieno
3 kiaušinių tryniai
3 v.š. šviesiai rudojo muscovado cukraus
1 a.š. tirpios kavos
1 apelsino nutarkuota žievelė (tik oranžinė dalis)

Orkaitę įkaitinkite iki 180°.
Šokoladą smulkiai sukapokite/sutarkuokite, sudėkite į vidutinio dydžio dubenėlį.
Trynius ištrinkite su cukrumi (bet neplakite, kad neatsirastų per daug oro burbuliukų).
Grietinėlę ir pieną supilkite į prikaistuvį, įdėkite kavą bei apelsinų žievelę ir pakaitinkite, kol taps labai karšta, bet neužvirs. Tada visą mišinį supilkite ant šokolado ir išmaišykite. Šokoladas turi ištirpti.
Sudėkite trynius ir dar kartą gerai išmaišykite.
Kremą supilkite į 4 nedidelius indelius (tiks netgi puodeliai ar maži stiklainėliai, kadangi kremas kepamas vandenyje). Indelius sustatykite į skardą aukštais kraštais, įpilkite karšto vandens (iki pusės indelių aukščio). Uždenkite subadytu folijos lapu (kad garai galėtų išeiti) ir siųskite į orkaitę 25min.
Iškepęs kremas turi būti panašus į drebučius, jokiu būdu ne kietas.
Atvėsusius pots de crème keletą valandų palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
Skanaus!




9 komentarai:

  1. Numirt galima nuo tokio gėrio!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiekvienais metais, vis anksčiau žiūriu tie Kalėdiniai pasiruošimai prasideda. Kažkas meniu planuojas, kita, žiūrėk, dovanas renka. Man dar per anksti...
    Šokoladinis rojus tuose mažiukuose puodeliukuose... Kažkas panašaus į šokoladinį creme brulee, bet be tos cukraus plutelės?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, vaišinkis :) Kaip tik turiu vieną pasilikusi ypatingam svečiui ;)

    Egidija, bandau vyt mintis apie šventes, bet nuo rugsėjo mirgančios eglutės bei atvirukai vis lenkia mintis į tą pusę. O ir bloguose jau rodosi Kalėdiniai receptai...
    Į creme brulee visgi nelabai panašus, nes šiltas kremas yra toks apyskistis (kaip nuotraukoje), o ištrauktas iš šaldytuvo toks... vos ne sviestinis. Nė nežinau, su kuo palygint :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Hmmm... buvo lyg ir skanu, bet man kažkaip ne taip gavosi. Arba kepti reikia ilgiau, arba gal be tos folijos, nes man nelabai jis tesukietėjo net ir parą šaldytuve prastovėjęs.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaby, na, jis ir ne turi gautis sukietėjęs :) Man ištraukus iš šaldytuvo pagal kietumą jis buvo kaip minkšta Nutella

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vat aš tokio ir tikėjausi, bet toks gavosi tik viršus, o viduj masė tiesiog tekėjo, panašiai kaip lava cake.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žiūriu žiūriu ir manau, kad kitą ilgesnį savaitgalį reiks tai įsileisti į namų virtuvę.
    Gaby, o gal kiaušinio tryniai smulkesni, nei pas Juliana, todėl ir nesustingdė visko? Na bent viena iš galimybių gal.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turbūt Gaby buvo teisi dėl ilgesnio kepimo. Priklauso ir nuo formelių dydžio. Tad 5 papildomos kepimo minutės, manau, nepakenks. Kad netektų nusivilti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kviečiu pažaisti. Užsuk pas mane sužinoti visas taisykles http://www.laselismedaus.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html

    AtsakytiPanaikinti